En annerledes pasientfortelling fra spedra.no

En litt merkelig pasientfortelling fra Annals of Internal Medicine 1985

I tidskriftet Annals of Internal Medicine Vol 103, Nr 5 fra 1985 ble en pasientfortelling publisert med overskriften ”Transdermal Nitrate, Penile Erection, and Spousal Headache”. En hjertesyk mann ved et Veteran’s Administration sykehus i Decatur, Georgia, som hadde et ønske om å få tilbake evnen til ereksjon, viste seg å være svært oppfinningsrik.

Den 53 år gamle mannen, hadde hatt hjertekarsykdom i 15 år. Etter et myokardinfarkt, 2,5 år tidligere, ble en by-pass operasjon utført i en koronararterie. Gjenstående iskemiske smerter medførte flere nye inngrep og optimering av den medikamentelle behandlingen. Mannen fikk blant annet resept på 10 mg transdermalt glyseroltrinitratplaster som skulle appliseres hver 12. time.

Pasienten som ble plaget av hodepine fra plastret fant ut at hodepinen ble borte dersom han appliserte plastret på leggen, i stedet for på siden av brystet, som var ordinert. Han ønsket å teste en teori han hadde om at avstand til hjertet og hudens tykkelse kunne ha betydning for hodepinen, gnidde derfor inn sin penis med et plaster som hadde vært brukt i 12 timer.

Etter fem minutter fikk mannen en semirigid ereksjon og følte seg seksuelt opphisset med samleie med konen som konsekvens. Etter samleiet undret konen over hvorfor hun hadde den verste hodepinen hunn noensinne hadde opplevd. Mannen fortalte begeistret om sitt vellykkede eksperiment men fruen var ikke like imponert og frarådde bestemt fra flere eksperiment med plaster på penis.

Men mannen lot seg ikke frarådes og gjentok forsøket noen dager senere, med et plaster som hadde vært sittende i 24 timer. Resultatet ble lignende men ifølge egen fortelling var ereksjonen 5-10% mindre omfattende, i forhold til forrige forsøk. Men noe samleie ble det ikke denne gang.

Forfatterne til pasientfortellingen, Dr David Talley og Dr Sylvia Crawley, skriver at eksemplet viser på to, til dato, tidligere ikke beskrevne aspekter med transdermale nitratplaster: deres evne å forårsake vasodilatasjon resulterende i ereksjon, og; deres evne til å absorberes via vaginal slimhinne. De avslutter fortellingen med konklusjonen: ”The authors personally doubt that further research in this area will be done.”

Kommentar:
Det kom til å vise seg at de to kollegaene ved medisinklinikken på VA-sykehuset i Decatur fikk feil i sin profeti. Noen år inn på 1990-tallet ble de første forsøkene med sildenafil utført på menneske. En oppmerksom sykepleier ble den første om å se koblingen mellom det legemiddel som ble evaluert for å dilatasjon av koronarartier og noen uventede bivirkninger. PDE5-hemmer eraen var snart begynt.