Spørsmål og svar

Spedra (avanafil) er en svært selektiv PDE5-hemmer som ble godkjent i Europa i 2013. Siden 2017 er Spedra tilgjengelig også i Norge. Her nedenfor finner du noen relevante spørsmål og svar om Spedra.

For mere informasjon gå til www.felleskatalogen.no

 

 

Hva kan enda en PDE5-hemme tilføre?

En stor andel (> 40%) av pasienter som begynner behandling med PDE5-hemmere avslutter behandlingen etter en tid5,6. Årsakene er många, og med enda et preparat blir det lettere å hjelpe pasientene til å finne det legemiddel som passer akkurat dem best.

En viktig forskjell med Spedra sammenlignet med de tidligere PDE5-hemmerne er den svært høye selektiviteten for PDE5.1,2,3 Forskjeller i selektivitet vurderes å ha en innvirkning på uønskede effekter og bivirkninger.

En metaanalyse fra 2016 viste en mindre forekomst av typiske PDE5-hemmerbivirkninger med Spedra i forhold til de andre PDE5-hemmerne.3

Hvor snart kommer effekten med Spedra?

Spedra har en raskt innsettende effekt som er blitt dokumentert i en rekke av studier.4,9,10,12
Den anbefalte dosen skal tas ca. 15–30 minutter før seksuell aktivitet.1

Hvor lang halveringstid har Spedra?

Et legemiddels halveringstid er en av flere faktorer som avgjør hvor lenge et legemiddel har effekt. Spedra har en halveringstid som er 6–17 timer1.
Halveringstiden med sildenafil er 2,6–3,7 timer og med vardenafil er den 3,9 timer8. Tadalafil har den lengste halveringstiden med 17,5 timer i gjennomsnitt8.

Kan patienten drikke alkohol i kombinasjon med Spedra?

Moderat alkoholinntak påvirker ikke effekten av Spedra men alkohol kan forverre ereksjonsproblemer.1

Kan pasienten kjøre bil når han tar Spedra?

Spedra kan gi svimmelhet og synen kan forandres tilfeldig. Om dette skjer skal man ikke kjøre bil, sykle, bruke verktøy eller maskiner.1

Hvor mye koster Spedra?

Tablettprisen for Spedra 100 mg er ca 54 kroner i en pakke med 12 tabletter. En tablett Spedra 200 mg koster ca 69 kroner i 12-pakk. Prisen per tablett er noen kroner høyere i pakker med 4 tabletter.

Tablettbehandling av erektil dysfunksjon er ikke med i Blåreseptordningen. Pasienten må derfor betale selv. Prisen kan variere en del mellom ulike apotek og med ulike pakningsstørrelser. Man kan hente ut flere pakninger samtidig hvis legen har skrevet resept med flere uttak.

Si til pasienten å aldri kjøpe Spedra eller noen andre legemiddel for potensproblemer fra internettsider. Ikke en gang hvis teksten er på norsk. Det finnes ingen garantier for at tablettene inneholder virksomt stoff, i riktig konsentrasjon og uten eventuelt farlige tilsatser. Dessuten blir man ikke tilstrekkelig undersøkt av lege på nettet.

 

Må pasientene hente ut Spedra på apoteken?

Pasienten er ikke nødt til å gå til apotek for å hente ut Spedra. Man kan få legemiddel tilsendt mot et gebyr. Da kan man enten få dem levert hjem på døren eller til en butikk som leverer ut post. For å bestille må man logge inne på hjemmesidene til en av apotekkjedene, legitimere seg og lage en bestilling.